Alexandru M. Popescu este una din figurile cele mai reprezentative din întregul ținut numit Plaiul Cloșani. S-a născut în satul Răiculești la 8 iunie 1879. Tatăl său era preotul Mochie Theodorescu, iar mama se numea Maria și se trăgea din neamul Moșnenilor din Isverna, fiind fata lui Niculae Moșneanu, fecior de popă cu dare de mână. Alexandru M. Popescu și-o amintește și pe bunica dinspre mamă care venea adesea să-și vadă fata:

„Parcă o văd și acum pe baba Mărina, soția moșului meu Nicolae venind cu trăistuța în spate cale de 20 km pentru a-și vedea fiica și nepoții…”.

Mochie Theodorescu era fecior de oameni săraci care reușise să facă seminarul la Râmnicu Vâlcea hirotonisindu-se preot în comuna sa natală, Ponoarele:

„Prin multe nevoi povestește sărmanul că a trebuit să treacă până să poată să-și termine studiile și pe mulți a trebuit să-i servească ca să-l îmbucătărească”.

În cartea sa intitulată „Istoricul copilăriei și tinereții mele”, Alexandru M. Popescu își reamintește câteva scene care i-au luminat copilăria. Memorabilă este scena unui zbor de fluturi care poate sugera viața fericită pe platotul care se află deasupra Steiului Ponorii unde este situat satul Răiculești, dar și zborul în lume pe care tânărul și-l va lua din acest cuib:

„Prea puține sunt scenele copilăriei ce mi le pot reîmprospăta în minte până la vârsta de 5 ani când devenisem și eu copilaș, între altele îmi amintesc de o poiană cu flori frumoase unde mii de fluturi fugeau în juru-mi și eu nu mă puteam duce după ei”.

Copilul a învățat la început la Gărdăneasa și apoi la Baia de Aramă unde l-a avut ca dascăl pe preotul Ion Ștefan. La Baia de Aramă a plecat în toamna anului 1891.

După terminarea cursurilor de la Baia de Aramă, tatăl intenționa să-l înscrie la seminar la Râmnicu Vâlcea, dar între timp seminarul se mutase la Curtea de Argeș și atunci tatăl se hotărăște să-l dea mai departe la școală la Severin pentru a învăța negustoria. Cu multă greutate va reuși copilul să-l convingă pentru a-l lăsa să urmeze liceul. Și astfel și-a continuat studiile la Liceul „Traian”.

Copilul a fost remarcat la început de profesorul moldovean V. Hulubei, și apoi de directorul liceului Theodor Costescu și astfel a reușit să fie clasificat primul la sfârșitul trimestrului școlar.

Citește continuarea despre Alexandru M. Popescu în fișierul PDF de mai jos:

Cine a fost Dr. Alexandru M. Popescu

Alexandru-M-Popescu

Sursa: „PONOARELE – studiu monografic”, Cornel Boteanu-Dumitru Borloveanu, Editura Craiova, Anul 2003